Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
70% от руските имоти по българското Черноморие се разпродават
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 21.02.2019Коментари (5)2571
© bTV
Около 70% от руските ваканционни имоти по българското Черноморие се разпродават, а цените са паднали наполовина. Това твърдят брокерски компании, които работят по морето. Също по преценката на брокери до известна степен компенсация на процесите е ръстът на наемите от руснаци по нашите курорти, но големият печеливш от ситуацията са българските купувачи.

Заедно с намаляващия брой на руските туристи у нас в последните години наблюдаваме и отлив на купувачи на имоти по Черноморието. В пика на продажбите на български ваканционни имоти на руски граждани през 2012-2013 година руснаците изместиха от нашия пазар англичани и ирландци, а заедно с това се наблюдаваха и най-големите пътникопотоци от Русия.

Сега ситуацията е точно обратната, обясни за "Хоризонт" по БНР Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас, и уточни, че "това е конюнктурна неблагоприятна икономическа тенденция, свързана с известната стагнация на жизненото равнище - висока инфлация и девалвираща валута“.

"Руското законодателство и практика се промениха, като в това отношение сериозно се ограничиха възможностите на чиновниците да придобиват и експлоатират подобна собственост извън границата, както и да разполагат въобще със съответния апарат - централен, регионален, от определено равнище нагоре“, добави Минчев, според когото именно такъв тип хора са купували преди имоти у нас, но те са били повлияни от създалите се и икономическа, и политическа ситуация – "общият климат на отношения между Русия и ЕС и т.нар. "Колективен Запад“, както и наложените санкции върху Москва, които "са проявление на тази степен на напрегнатост и враждебност, която възникна последните години и тя е точно огледално, обратен образ на това, което беше допреди 2012 година“.

Първите правителствени указания за спиране на изтичането на паричните потоци от Русия са от 2014 година. Именно те засягат държавните чиновници и хората на държавна служба, както и пенсионерите. През 2018-а излиза друг закон, който вече контролира движението на паричните потоци от Русия към чужбина.

"Именно това даде новия тласък на сделките от миналото лято с драстично големите продажби и падането на цените до 50-60%“, уточни експертът по недвижими имоти Антония Вирт.

"На базата на този закон се забранява да се превеждат пари от продажба на имоти и по сметки на съответните физически лица в дадена страна, а директно към Русия. Това е, когато говорим за движението отвътре навънка - от България в случая към Русия, вследствие на което това лято настъпи една паника. Много руснаци - може би едно от 80%, не знаеха за този закон и то не случайно, защото по този начин те веднага попадат в лапите на данъчните. А всички, които узнаха, побързаха да продадат имотите си и ние специално на морето срещнахме големи спънки, защото българите, които купуват, купуват основно с кредити и банката, отпускайки тези пари, не може да ги преведе към руска банка веднага и директно“, поясни Вирт.

"Второто движение на капитали - от Русия навънка: хората -  средната класа, която е почти на изчезване в Русия, както и пенсионерите, бяха задължени да декларират в рамките на един месец пред данъчните власти по местоживеене всички сметки, които откриват във всяко едно кътче на Европа, а който не декларира - това може да бъде национализирано, а сумата, която не е декларирана, трябва да бъде платена два пъти в Русия“, добави експертът, според когото руснаците са били притиснати да продават, тъй като "парите, които получават от наеми“, ако отдават имотите си, "реално, ако декларират официално и в България, и в Русия - им се облагат два пъти“.

Така, благодарение на този закон, хората са притиснати да продават, но и бързат да си върнат парите заради поскъпването на живота в Русия. И защото на пазара празно място няма - от ситуацията вече се възползват българите.

"Всички макроикономически фактори в България, цялата стабилизация, ръстът на брутния вътрешен продукт, растежът на заплатите, стабилността, това дава сигурност на хората да инвестират в собствената си държава“, добави експертът по недвижими имоти и изтъкна, че в момента купуват предимно хора в предпенсионна възраст.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.02.2019 г.
0
 
 
Какво стана с вас, хора? Рускиня съм, омъжена за българин и живея в България от четири години. Потресена съм отскоро Като чета коментари по всякаква тема свързана с руснаци. Толкова злоба нямало преди. Или работа е там, че когато руснаци вкарват милиони в икономиката на България - всичко Ви харесва. Като имам трудности - гадни руснаци, махайте се. Совсем сигурно мога да Ви кажа че руснаци много харесват българите Като нация и България Като държава. Нищо не се променило в сознанието ни. Политика е политика, животът е совсем друго. Много съжелявам за такива тенденции и промени.
Aнонимен
на 21.02.2019 г.
-1
 
 
Големи олигофрени!!!! Къде са тези имоти дайте да си купя?
+1
 
 
Дупетата Толстой разправяше,че ще ни купят.Хубаво!!!Ама ,като гледам почнаха да се разпродават!Хак да им е.Ще почнат да се давят,като чичо Вова почне да им национализира дачите!
Aнонимен
на 21.02.2019 г.
+4
 
 
Поради продължаващо купуване на български имоти от близки до властта военни, ченгета и др. любени от путиновата власт-вече повече от 300хил.имота, от време на време, с цел заблуждение на българските аборигени, се пускат подобни манипулации. Вън руските путинофили от Родината! Държавата трябва да направи така, че да се освободим от московските натрапници, които никъде не искат да ходят! Те смятат , тук са у дома си!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: