Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пролетният фестивал на Варна изненадва меломаните със смела програма
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 22.02.2019Коментари (0)1983
©
Пролетният фестивал на Варна изненадва меломаните в морската столица със смела програма, съставена само от силни гастроли, повечето от които в кросоувър проекти. Фестивалът, който тази година ще бъде от 12 април до 8 май, се организира от агенция Елит Проджектс мениджмънт и традиционно се подкрепя от фонд Култура на Община Варна.

За 16-ото издание директорът на Европейския музикален фестивал Варна Мария Кондова е поканила звезди от световен клас, сред тях блести с първата си поява на концертната сцена в България Роби Лакатош – Кралят на циганската цигулка. Харизматичният цигулар идва със своя ансамбъл на 22 април в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Джазмен и класически виртуоз, Лакатош ще свири във Варна колоритна програма – микс от класически бисери, филмови шедьоври, джаз импровизации, чардаш и унгарска циганска музика. Проектът се реализира в партньорство с Унгарския институт, София.

Наричан често Цигулар на дявола, Лакатош предпочита да казва, че музиката всъщност му е от Бога. Наследник е на най-известната циганска музикална династия Бихари, чийто родоначалник Янош Бихари е вдъхновявал с изпълненията си Брамс и Лист. От него тръгва потомственото име Крал на циганската цигулка. Класическата школовка на Роби е в Консерваторията Бела Барток в Будапеща. Между 1986 и 1996 г. Лакатош и неговият ансамбъл спечелват сърцата на публиката в "Les Atéliers de la grande Ille" в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на големия джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели, с джаз иконите Хърби Хенкок и Куинси Джоунс, а изпълненията му печелят аплаузите на друга легенда –  Йехуди Менухин. Елитните фестивали бързо оценяват завладяващото присъствие на Лакатош – той привлича публиката като магнит и превръща всеки концерт на своя ансамбъл в празник на живота. Затова е канен в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио.

Билетите за концерта на Лакатош са в продажба. Редовните цени са от 30 до 80 лв. Само до 8 март при покупка на билет и за концерта на "Растрели“ може да се ползва промо цена с 10 лв. по-ниска от номиналите.

На 12 април чело квартет "Растрели“ - една от най-адмирираните струнни формации на стария континент, ще излезе с новата си кросоувър програма също на сцената в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Европейският музикален фестивал Варна, който пръв представи в България "Растрели“, сега ги кани отново в морската столица – вече със славата им на един от най-популярните струнни квартети в Европа. Блестящата чело четворка - Кирил Кравцов, Сергей Драбкин, Михаил Дегтярьов и Кирил Тимофеев - идва с нова програма на границата между стилове и жанрове. Те ще пристигнат във Варна от Германия, където основно живеят, с актив от вече над 1000 концерта по престижните сцени на Европа и света, и обогатени от запомнящи се партньорства с големи музиканти като King’s Singers, Гьора Фейдман, Жил Апап, Casal Quartet. Четиримата ще представят аплодираната си нова програма "От Брамс до Бийтълс“.

Билетите за концерта на "Растрели“ са в продажба. Редовните цени са от 20 до 60 лв. Само до 8 март при покупка на билет и за концерта на Лакатош може да се ползва промо цена с 10 лв. по-ниска от номиналите.

На 24 април в Градската художествена галерия поредицата Световни музикални култури варненската публика ще има привилегията да види един необичаен музикално-поетичен спектакъл. "Приказки от изгубения град" е проект на две вдъхновяващи дами от две различни изкуства – пианистката Мария Мартинова и актрисата Теодора Духовникова. Спектакълът обединява творческата енергия на техните ярки артистични натури, за да ни срещне с емблеми на френския импресионизъм и символизъм като музиката на Дебюси и Равел и поезията на  Верлен и Бодлер. Проектът се реализира в партньорство с Френския институт, София. Билетите са по 25 и 30 лв., могат да се купят от Касата и сайта на Фестивалния комплекс.

На 8 май също в Градската галерия в модула Musica da camera гостува Струнно трио "Фогл“. Музикантите идват от Австрия, но дамите в състава са българки, амбицирани да представят на родната публика автентичния дух на музикална Виена. Това са Ива Николова, цигулка, и Елисавета Станева - Фогл, виола, заедно с Бернхард Фогл, виолончело - изпълнители с ярка индивидуалност, всеки от които заема водеща позиция в елитни европейски оркестри. Елегантният камерен проект ще ни потопи в музиката на Моцарт, Бетовен, Шуберт, Дохняни. Билетите са по 12 и 15 лв., могат да се купят от Касата и сайта на Фестивалния комплекс.

На 16 април още една приказка, този път за деца, ще е свеж акцент в програмата на фестивала. Музикалната приказка "Петя и вълкът“ по музика на Сергей Прокофиев в рамките на модула Неформално образование ще запознае малките слушатели с някои от основните инструменти в класическия симфоничен оркестър. Идеята се реализира от агенция "Кантус Фирмус“ и талантливи млади изпълнители – духов квинтет WindArt, балетисти от Държавен музикален и балетен център София и водещия Румен Григоров. Увлекателно и атрактивно за децата те представят съдържанието на музиката и същевременно с това предават ценни знания на малките слушатели. Музикантите разказват интересни факти за историята и възможностите на своя инструмент и изпълняват кратки характерни мелодии. Всяко дете получава стикер със съответната картинка, който може да залепи на специална програмна книжка. След като се запознаят с всички инструменти и съберат всички стикери, децата гледат цялостния спектакъл "Петя и вълкът“. Аранжиментът за духов квинтет на оригиналната партитура на Прокофиев е от Йоахим Линкелнман. Спектакълът ще се изнесе пред деца от началния курс на варненски училища.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: