Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С 6 куршума е ликвидирана Запрянова, преди да даде показания срещу Брендо
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 02.03.2019Коментари (4)6443
©
С шест куршума е ликвидирана Йорданка Запрянова часове преди да даде показания срещу подозирания от нея като душманин на сина й Константин Дишлиев - Евелин Банев-Брендо. Килър очиства 50-годишната жена в жилището й на ул. "Горски пътник" 47 в столичния квартал "Лозенец".

Покушението става на 24 април 2007 г., почти две години след убийството на лизинговия бос Дишлиев. Майката на разстреляния разказва всичко на ченгетата и се надява на възмездие в съда срещу баджанака на сина й, но напразно. Подозренията на криминалистите са, че Запрянова е убита, защото е знаела кой е гръмнал сина й.

Преди да бъде убит, Дишлиев е съдружник с Банев, който е женен за сестрата на съпругата му Десислава - Моника Добринова. Отношенията между партньорите се влошили, обяснява пред свои близки приживе Йорданка. Тя разкрива, че синът й й споделил за разговор, в който Брендо го заплашил: "Труп си, да знаеш".

"Знам, че зад всички фирми на сина ми стои Брендо и групировката му. Парите им са от контрабанда на наркотици, крадени коли и проститутки" - тези думи Запрянова е трябвало да потвърди пред съда. Точно преди да проговори по делото срещу по-късно определения като кокаинов крал Евелин Банев, престъпните планове осуетяват намеренията й, съобщава "България Днес".

Смята се, че познато лице е позвънило на вратата на Запрянова, преди килърът да изстреля пълнителя си. Повечето от куршумите са попаднали в главата, установяват патоанатомите. Тялото е намерено от бодигарда й, който няма връзка с шефката си и вика ключари. Близки до жертвата разкриват, че Йорданка не е успяла да се съвземе след смъртта на сина си. Живеела уединено и не контактувала почти с никого. Един от малкото й приближени е охранителят Николай Борисов. "Убиха я убийците на сина й", смятат близките на жената.

Пред тях тя споделяла, че е заплашвана и се страхува за живота си. "За мен има нает килър", кълняла се Йорданка пред приятелите си. Две седмици преди покушението тя получила странно обаждане, което приела като предупреждение. Анонимен мъжки глас казал по телефона: "Как си сега? Хубаво ли ти е? Оттук нататък ще става все по-лошо за теб".

"Изтеклата информация по делото срещу Брендо е най-вероятната причина за убийството на свидетелката", обявява тогавашният главен прокурор Борис Велчев. МВР уточнява, че единствено в прокуратурата са имали данни, че в определения ден предстои разпит на Запрянова. Според запознати магистрат е споделил, случайно или не, за предстоящия разпит, с което подписал смъртната присъда на свидетелката. Въпреки това проверка по случая не е направена.

"Убитата не би могла да се нарече "ключов свидетел" и прокуратурата не може да организира охрана на свидетели, без да има сигнали за заплаха срещу тях", коментира тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов. По думите му не е имало искане от Йорданка Запрянова да й бъде осигурена защита. Обвинителят успокоява, че има и по-ключов свидетел от Запрянова и разследването няма да се провали.

От прокуратурата определят случая като безпрецедентен, защото става дума за убийство на свидетел, но все пак посегателството е изтълкувано като доказателство, че МВР и прокуратурата са стигнали "до високите нива на организираната престъпност".

Банев е сочен като поръчител на второ убийство, но и този път не са открити никакви доказателства срещу него. Стрелецът също не е разкрит. Дни по-рано, в средата на април, Евелин Банев е обвинен в участие в организирана престъпна група за финансови операции и сделки с имущество, за което се предполага, че е придобито по престъпен начин. По време на разследването се установява, че фирмата, през която са прани пари от Колумбия и Венецуела, е "Прайвът файнънс юниън", чийто шеф е Дишлиев.

След убийството му основната версия на ченгетата е, че е отклонил пари от Брендо и затова е поръчано убийството му. Друго предположение на криминалистите е, че смъртта на Дишлиев е предупреждение към баджанака му Брендо заради провалена пратка от 819 кг кокаин. Три месеца по-рано в Испания е заловен екипажът на яхтата "Есприта", в която е открита коката. Собственикът и екипажът са български, уточниха от МВР. Техни източници посочват Брендо като организатор на канала от Латинска Америка за Европа, Дишлиев трябвало да гарантира превозването.

Едва 28-годишен, Константин Дишлиев е пронизан от 10 куршума след вечеря с жена си в столичен ресторант. Докато отива да отключи тузарския си джип, паркиран на ул. "11 август", младият мъж е покосен от изстрели, два от които попадат в главата. Покушението остава в графата "неразкрити", както и убийството на майка му две години по-късно.

Междувременно Брендо натрупа няколко присъди, но без особена полза, тъй като се издирва с европейска заповед за арест. У нас той получи 6 г. за пране на над 20 милиона лева. Според обвинението чрез финансови операции в Швейцария са препирани пари от трафик на дрога. Наркогрупата действала в Испания в периода 2004-2005 г. По делото бяха подсъдими съпругата на Банев - Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и вдовицата Десислава Дишлиева. Карайчев получи 3 г. условно, а дамите бяха оправдани.

Брендо бе осъден в Италия и Румъния за наркотрафик, но българските магистрати го пуснаха от ареста, отмениха забраната му да напуска страната и той успя да изчезне. В изгнание дори написа философска книга.

Йорданка Запрянова слага началото на успешния си бизнес след демократичните промени, като създава с италианци фирмата "Елма", внасяща детски стоки от марката "Чико". Търговията се разраства, Запрянова наема голям офис в центъра на София за 4,5 млн. евро, а акции от дружеството придобива синът й Константин Дишлиев. След убийството му неговата майка започва да прехвърля акции, което поражда спор между нея и снаха й. През юли 2016 г. двете започват съдебна битка за активите на фирмата, а имотите на Запрянова са запорирани. Заради делбите разследващи проверяват и дали Десислава Дишлиева не е заинтересована от смъртта на свекървата. Оказва се, че тя няма полза, тъй като апетитният имот в центъра е бил продаден седмици преди убийството.

Бивши ченгета разкриват, че Йорданка Запрянова е имала регистрация в МВР като проститутка! Още преди демокрацията тя е била картотекирана като жрица в елитния по онова време хотел "Хемус". Според полицейските сведения Запрянова се е изхранвала от най-древната професия, като упражнявала занаята няколко години в Италия. Други източници сочат, че регистрациите й са за застрахователни измами.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И най най накрая изкристализира заключението ....отдавна няма държава на територичта на България и в нея не са останали истински човеци.
0
 
 
И защо след като има присъди в съседни държави/което навежда на мисълта ,че определено не му е чиста работата/ БРЕНДОТО Е ПУСНАТ ОТ ПОДКУПНИТЕ... ТОГАВА И СЕГА СЪДИИ и се изплюва в лицето на държавата и целия народ ?!!!
0
 
 
Интересно защо бодигарда вика ключар след като жертвата е застреляна на входната врата след като е отключила собственоръчно ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: