Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Новите филми на Ларс Фон Триер и Фатих Акин на София Филм Фест във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:20 / 11.03.2019Коментари (0)2614
©
София Филм Фест във Варна ще се проведе от 15-и до 22 март в залите на ФКЦ. Както винаги досега, в програмата ще можем да видим селекция от най-интересните заглавия през годината. Запалените киномани няма да подминат две дългоочаквани завръщания – а именно на режисьорите Ларс Фон Триер и Фатих Акин. Коренноразличен е както житейския, така и професионалният им път – единият недолюбван на червения килим, а другия фестивален любимец. И все пак, тази година ги обединява не само любовта на вярната им публика, но и темата на последните им творби - серийните убийства.

През 2018, след седем години изгнание, в Кан се завърна мрачната фигура на Ларс фон Триер. През 2011 г. неговият филм "Меланхолия" е в състезателната програма на фестивала. По време на пресконференция преди премиерата, Триер заявява, че симпатизира на Адолф Хитлер, макар че няма нищо против евреите (самият той е отгледан като евреин и по-късно разбира, че баща му не е такъв) с изключение на Израел. Въпреки извинението му и обясненията на актьорския състав, че то се дължи на чувството му за хумор и депресията, от ръководството на фестивала определят фон Триер за persona non grata и му забраняват да присъства на следващото издание. Тазгодишното му завръщане отново не остава незабелязано, тъй като префинената френска публика трудно издържа на последната му лента – докато обаче доста хора напускат залата, също толкова остават и награждават лентата с 6 минутни аплаузи.

"Къщата, която Джак построи“ е с продължителност 155 мин, действието се развива в САЩ през 70-те години. Следваме изключително интелигентния Джак за период от 12 години и виждаме убийствата, които представят развитието на Джак като сериен убиец. Преживяваме историята през неговата гледна точка, а тя е, че всяко убийство представлява произведение на изкуството. Докато полицейското разследване неизбежно приближава до целта си, Джак започва да поема все по-големи рискове в опитите си да създаде абсолютното изкуство. Къщата, която Джак построи е мрачна история, представена по философски и на моменти забавен начин. Ларс фон Триер описва творението си като експеримент, възхваляващ идеята, че "животът е зъл и бездушен“, което се доказвало и от възхода на "Homo trumpus“. В главната роля на Джак е Мат Дилън, брилянтен в превъплъщението си. Партнират му Ума Търман, Бруно Ганц, Софи Грабьол, Райли Кийоу.Филмът ще може да видите във Варна на 18-ти март (понеделник) от 20:00ч. Зала 1 на ФКЦ.

"Всеки филм на Ларс фон Триер е смел, но нищо не може да стигне нивото на Къщата, която Джак построи. Филмът е садистично плуване из вътрешния монолог на един психопат, с интелектуални завои към темата за произхода на изкуството в днешния свят. Това е филм, който силно се стреми в ключови моменти да ви накара да се почувствате зле. Ако горните условия за вас са приемливи или сте готови да приемете предизвикателната и безупречна режисура, която танцува по моралните граници, този филм най-вероятно ще ви се стори брилянтен.“ Споделя Ерик Кон от IndieWire.

Другата фестивална изненада, окъпана в жестокост дойде по време на Берлинале и то от Фатих Акин. Провокативният му нов филм "Златната ръкавица“ е създаден по роман бестселър. Лентата проследява истинската история на Фриц Хонка – физически и психически увреден сериен убиец, който убива жени в квартал в Хамбург между 1970 и 1975г. Хонка избира жертвите си в бар на име Zum Goldenen Handschuh ("Златната ръкавица“), където често е посетител. Пред списание Variety Акин споделя, че въпросният сериен убиец е живял само на няколко преки от улицата, на която самият режисьор е израснал. Най-големия си успех постига с филма С глава в стената, за който печели "Златна мечка" в Берлин през 2004 г. За следващия си игрален филм На прага на рая Акин получава наградата за сценарий в Кан през 2007 г., четири Германски филмови награди, Европейска филмова награда за сценарий и др. "Златната ръкавица“ по време на София Филм Фест във Варна на 19-ти март (вторник), от 20:00ч. във ФКЦ.

Билетите са вече в продажба на касите на Фестивален и конгресен Център - Варна и онлайн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: