Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Старост-нерадост: Старчески домове цакат възрастните с такси и храна
Автор: Екип Varna24.bg 08:42 / 14.03.2019Коментари (0)2132
©
Държавни старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от предвидените по закон такси и с храната, която им предлагат. Това са установили проверки на Агенцията за социално подпомагане (АСП) през изминалата година.

Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в приют, се равнява на 70% от размера на пенсията им. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми тя е равна на 80 на сто от парите им за старини. Средната пенсия за страната по данни на осигурителния институт е 335,31 лв. Това означава, че в зависимост от удръжката средно нашенците трябва да дават на старческия дом между 234 и 268 лв. Остатъка възрастните харчат за каквото решат. Издръжката на пенсионерите в домовете се формира не само от личните им доходи, но и от държавна дотация. Отпуснатата от правителството за 2019 г. субсидия за един потребител е 7975 лв. Това прави по 664,58 лв. на месец. Пълната такса заплащат само тези, които имат влогове, ценни книжа или вземания за над 500 лв. Сумата, която дължат, се изчислява на база харчовете за храна, облекло, перилни и хигиенни материали, разходи за разнасяне на храната, както и съответната част от общите сметки за електрическа и топлинна енергия, вода, канализация и битови отпадъци.

Освен прибирането на по-високите такси от предвидените, при проверките си в старчески домове в страната инспекторите са установили още, че храната на отговаря на установените стандарти и критерии. Продуктите с изтекъл срок на годност не се изхвърляли. Освен това в част от центровете не се осигурявал и личен избор на хранене. Констатирано било и несъответствие между складовата наличност и водените по документи хранителни продукти. Същевременно настанените в част от старческите домове живеели сред мухъл и влага, а от стените падала мазилка. Проверяващите са констатирали още недостатъчен брой спални и санитарни помещения в част от центровете. Проблем се оказала и липсата на обзавеждане на спалните помещения или наличието на неподходящо такова съобразно потребностите на хората. Част от нуждаещите се нямали достъп до помощни средства или медицински изделия. Освен това имало случаи на центрове, които се намират в труднодостъпни при зимни условия райони.

Масов бил и проблемът с персонала. От АСП уточниха за "Монитор“, че медиците, които се грижели за възрастните, били или в пенсионна, или в надпенсионна възраст. Глад имало и за кинезитерапевти, психолози, специални педагози, рехабилитатори, психиатри.

След проверките от АСП са изготвили констативни протоколи и са посочили срокове за отстраняване на нередностите.

В същото време обаче от агенцията отчитат липса на свободни места в домовете в страната, като напливът за настаняване в тях е целогодишен. 985 са пенсионерите, които чакат за настаняване в старческите домове у нас. Кандидатите за легло са най-много в Добрич (164), Русе (133), Велико Търново (101), Берковица (67) и Сливен (80). Само на 27 места няма нито един чакащ. Това са центровете във Видин, Севлиево, Кърджали, Ловеч, Лом, Велинград, Плевен, Хисаря, Силистра. Държавните домове за възрастни хора в страната са 82, а в тях живеят 5533 нашенци.

321 българи се редят на опашка, за да получат място в защитено жилище. Центровете са част от социалните услуги, които държавата предоставя на хората със специални образователни потребности. Най-голям е броят на чакащите за настаняване в защитени жилища за хора с психични разстройства – 211. Веднага след тях се нареждат тези с умствена изостаналост – 103 нашенци. Най-малък е напливът за центровете за хора с физически увреждания – на опашката за свободно място чакат само 7 българи. В страната функционират 127 защитени жилища с общ капацитет 1039 места. 

Старчески дом край Пловдив работи без разрешителни и лицензи, но взима по около 500 лева такса на месец от обитател.

Възрастните хора в така наречения дом са буквално затворници. Не ги пускат да излизат навън, тъй като на входа има караулка с пазач. За това се оплака пред “Монитор“ синът на тежко болна пенсионерка, която съвсем за кратко е била в дома. "Изобщо не ни харесаха условията. Когато се влезе в дома, те лъхва тежка миризма на фекалии и мръсотия. В стаите хората бяха по 6-7 човека наблъскани", разказа синът на пенсионерката. По думите му в дома имало и много мухи, което също било отблъскващо. "Медицинско лице ни каза, че този дом работи без абсолютно никакви лицензи. Склонни сме да вярваме, че това е така", обясни още синът. Веднага след този нелегален дом той преместил майка си в хоспис в Пловдив. Месечната такса била близо 900 лева, но условията били перфектни. В стаите имало само по 2-3 легла. Всичко блестяло от чистота. Възрастните хора имали телевизия и климатици. Били под денонощно медицинско наблюдение. Имали на разположение рехабилитатор и масажист. Храната, която им доставяли, също била много вкусна и в големи количества, разказа още синът.

Над 10 частни домове за възрастни работят в Бургаско. Част от тях се намират край Поморие и Слънчев бряг и са били строени за хотели. Собствениците им обаче не успели да привлекат туристи и бързо ги префасонирали на старчески домове.

Условията в домовете са много добри. Ред за настаняване не се чака, но цените са доста солени. Тарифите тръгват от 600 лв. и стигат до 1500 лв. на месец. Таксата за домуващите се определя в зависимост от състоянието им. Ако кандидатът може сам да се обслужва, той заплаща минимума от 600 лв. Ако обаче е с увреждания, на легло и има нужда от асистиране при хранене, къпане и преобличане, цената стига максимума от 1500 лв. месечно. Отделно от това всеки домуващ е длъжен да си осигури средства за необходимите му медикаменти и памперси или други консумативи.

В частните старчески домове са настанени предимно възрастни хора, чиито деца живеят и работят в чужбина. Само те могат да си позволят да плащат средно по хилядарка месечно. В региона има само един частен хоспис, който предлага специализирани грижи за пациенти които се нуждаят и от медицински грижи.

Между 650 и 700 лв. е месечната такса в дом за стари хора на територията на Стара Загора и близките околности. Общо 5 са местата, където имат готовност в рамките на седмица да приемат мъж или жена с уговорката, че са подвижни, установи репортерска проверка.

Два от домовете са в близките села Ягода и Старозагорски минерални бани, като първият разполага с 6 едноетажни къщи, където наемателите са по двама в стая, а вторият е в сградата на бивш хотел.

Останалите три частни социални заведения използват пригодени за нуждите апартаменти. Цената включва закуска, обяд и вечеря, изпиране на дрехите, присъствие на лекар през пет от дните на седмицата и непрекъснат надзор от медицински сестри и санитарки.

Навсякъде цената на необходимите медикаменти не е включена.

Едномесечен престой в частен старчески дом в търновското село Драгжево пък излиза 800 лв. Капацитетът му е за 70 човека. Цената на стая за един ден е между 30 и 70 лв. Ако обитателят е изцяло зависим от чужда помощ и обслужване и е на легло в самостоятелна стая, цената е 1760 лв. За всеки домуващ се изготвя индивидуален план за престоя и неговите ежедневни хранителни, здравни, информационни, рехабилитационни и развлекателни потребности.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: