Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекар с престъпна схема, продава морфин на избрани
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 15.03.2019Коментари (0)1694
©
51-годишният д-р Бранимир М. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград за престъпление по член 354а, ал. 2, т. 2, във връзка с ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние.

През периода 7 януари до 8 март 2017 г. подсъдимият лекар без надлежно разрешително на публично място придобил и държал с цел разпространение  10 670 ампули и 100 таблетки морфин и 150 таблетки оксиконтин, като стойността на високорисковите наркотични вещества според съдебно-оценителната експертиза е 13 803 лева. Наркотичните лекарствени препарати са поставени под контрол и се отпускат чрез специален режим само на пациенти със злокачествени заболявания за облекчаване на болките им или на пациенти в последен стадий на болестта.

Разследването по случая показало, че нито един от пациентите, на които подсъдимият е изписвал с  жълта рецепта медикаментите, не е имал злокачествено заболяване, а голяма част от тях дори не са познавали д-р Бранимир М. Лекарят издавал специалните рецептурни бланки на името на пациенти, чиито лични данни му били известни като хирург в отделение в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Разград. В инкриминирания период обаче подсъдимият вече не е работел в лечебното заведение.

Чрез престъпната схема д-р М. решил да си набавя допълнителни доходи. Успял да се снабди с жълти рецептурни бланки. В тях попълвал лично изискващите се данни – името си и своя уникален идентификационен код, регистрационния номер на лечебното заведение и др.                                                                                                                                                            Така в периода от 7 януари до 8 март 2017 г. д-р М. съставил 238 жълти рецептурни бланки. С тях отивал в аптека в Разград, предоставял ги заедно с личната си карта. Подписвал се като получател и получавал лекарствените средства, съдържащи наркотични вещества, като заплащал лично стойността им.  Възнамерявал да продава наркотичните вещества на наркозависими, тъй като на свободния пазар цената на тези лекарства била значително по-висока от тази, която пациентите с определени злокачествени заболявания плащали в аптеката.

Схемата на д-р М. била разкрита след проверка на РЗИ в Разград. На служителите на здравната инспекция им направило впечатление, че бланките били изписани от един и същ лекар. Той бил и единственият в областта с най-много издадени жълти бланки за лекарствени медикаменти с наркотични вещества, който плащал и получавал лично.

Подсъдимият Бранимир М. съзнавал добре, че лицата, на които изписвал лекарствените препарати, нямат нужда от тях, а и голяма част от тези пациенти живеели в чужбина. 

Разградският окръжен съд ще разгледа поредното наказателно дело срещу д-р М. на 9 април тази година. По него ще бъдат разпитани 22 свидетели. Ако бъде признат за виновен за престъплението по член 354а, ал. 2 от НК, извършено от него като лекар и като продължавано деяние, той може да получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода  и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Подсъдимият лекар в момента е в следствения арест в Разград с мярка за неотклонение "Задържане под стража“ по друго наказателно дело, което прокуратурата води срещу него. Признат за виновен е и е осъден условно и за ползване на чужда дебитна карта на своя пациентка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: