Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникална закрита спортна база изграждат във Варна
Автор: Пламена Николова 11:53 / 21.10.2016Коментари (0)5529
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Захари Стоянов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
VІІ СОУ "Найден Геров":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Строителството на уникална за Варна, а и за страната, закрита спортна база започна днес в двора на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и ОУ "Захари Стоянов", предаде репортер на Varna24.bg.

Уреждането на документацията и статута на съоръжението отнело много време, сподели директора на гимназията Павлин Петков. 

"Протакането във времето се наложи, тъй като минахме през етап на проектиране на преместваем обект, което се оказа неудачно за тази покрита спортна база. След това трябваше да започнем от нула и с помощта на общината се издаде разрешение за същински строеж, което е малко по-тежка и продължителна процедура. Естествените срокове на забавяне идват и от Закона за обществените поръчки. За нас това е едно много сериозно предизвикателство, защото няма учебна база нито във Варна, може би и в страната, където вместо да се прави скъпо фундаментално строителство на спортни зали и физкултурни салони, да се изгради подобно съоръжение. Ние се опитваме иновативно да изградим върху 411 кв.м. такава иновативна база, почти два пъти колкото физкултурния ни салон, да направим възможно практикуването на различни видове спорт. Площадката ще се използва от деца и ученици от първи до 12 клас. Ако се окаже, че тази иновация за физическото възпитание и спорт като учебна среда работи, може да се появят и други такива площадки в града", обясни директора на Математическата гимназия Павлин Петков. 

Стана ясно, че в двете училища, които към момента споделят една база и двор, учат 2300 деца. В новата закрита база ще могат да спортуват до 4 групи от ученици едновременно. Тя ще е с височина 5,6 метра. В нея ще има зони за волейбол, баскетбол, народна топка и бадминтон.

Покритето няма да бъде от изкуствена трева и ще може да се организират и турнири по мини футбол. 

До момента физкултурният салон бил крайно недостатъчен при лошо време. В хубавите дни учениците били обучавани на двора, а сега вече преподавателите няма да се съобразяват с атмосферните условия и ще могат спокойно да организират часовете по физическо. 
 
"Пространство не ни достига от много години и не само за спортна база, затова това, което се прави е прекрасно. То започна като идея на наши родители, споделихме с кмета Иван Портних, минахме през различни варианти. Спорта става все по-важна част от живота на нашите деца в училище и при реализиране на проекта "Твоя час" спорта е изключително търсен в гимназията. Тази база ще даде възможност и за по-добра реализация на проекта на МОН "Твоя час", коментира директора на ОУ "Захари Стоянов" Тодорка Колева.

"Училищата, които имат нужда от допълнителна спортна база във Варна са много. Едно от най-крещящите нужди има СОУ "Найден Геров", където имаме дълга сага за построяване на такъв физкултурен салон. Там се прави проект, който ще задържим във връзка с интегрирания план за градско развитие и ОП "Региони в растеж". Като приключи там Общината ще направи всичко възможно да се финансира изграждането на нов физкултурен салон, който да се използва от над 1300 ученици. Нека да видим тази иновация как ще проработи, ако се окаже успешна, ще продължим в същия дух, това е въпрос на управленско решение на общината", каза директора на дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна Лилия Христова. 

В изграждането на закритата спортна база ще бъдат инвестирани над 200 000 лв., а строителството трябва да приключи до 4 месеца.



Още по темата: общо новини по темата: 14
01.02.2021 »
30.04.2019 »
18.03.2019 »
26.02.2019 »
13.02.2019 »
24.10.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: