Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Исторически парк на 130 декара правят край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:09 / 11.07.2017Коментари (0)2812
©
Исторически парк на 130 декара ще бъде изграден край Варна, в землището на село Неофит Рилски. Първа копка на строежа направиха организаторите и областният управител Стоян Пасев.

Обектът трябва да е готов около 2022 година. Работа по него е започнала още преди шест години. Около 50 млн. евро е стойността на инвестицията, като 1/3 от средствата вече са осигурени. Стотици са инвеститорите до момента, а най-големият е вложил 500 000 евро, разкри директорът на Историческия парк Ивелин Михайлов, цитиран от Черно море.

В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват характерните особености на различни периоди. Първото от тях ще е свързано с първата цивилизация и варненското злато, което е най-старото в света. Второто ще разкрие особеностите на тракийската култура, ще припомни времето на Орфей и Спартак. Ще бъде изграден величествен тракийски дворец, храм, и две гробници. Възстановката на ритуалната обредност ще бъде максимално реалистична, а консултант по проекта е изтъкнатият траколог професор Иван Маразов. Третото селище ще е от Римската епоха и ще представя римска вила, античен театър и др., а консултант е Маргарита Ваклинова. Посетителите ще имат възможност да опитат и традиционни специалитети от онова време, сред които медено вино. Четвъртото селище ще разкрива културата на славяни и прабългари. "Те са живели по времето на великото преселение на народите, което е било не по малко страшно от днешното. Прабългарите са били известни като шерифите на своето време. Всички са знаели, че където са те, там има мир и благоденствие", разказа Ивелин Михайлов. Четвъртото селище ще е посветено на Първото българско царство и ще е инспирирано от културата на Преслав. Ще бъдат представени дворецът с тронната зала. Специално място ще бъде отделено на създаването на българската азбука. Посетителите ще имат възможност да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица и да отнесат това като сувенир в дома си. Шестото селище ще бъде изградено по подобие на Царевец и ще показва културата на Второто българско царство.

Според Ивелин Михайлов с Историческия парк ще бъдат привлечени традиционни туристи, които се интересуват от културно-познавателните турове. Той подчерта, че в чужбина много малко знаят за нашата култура, а ние има с какво да се гордеем и какво да покажем. По неговите думи с изграждането на Историческия парк ще се повиши интереса и към останалите културно-исторически обекти в страната, тъй като когато хората видят възстановките ще поискат да посетят и истинските обекти.

Пълна административна подкрепа за инициативата обеща областният управител на Варна Стоян Пасев. Той адмирира идеята за изграждането на Историческия парк. "Освен че ще повиши националното ни самосъзнание и гордост, той ще разкрие и много работни места в региона, а ще бъде полезен и в сферата на туризма, която е една от приоритетните за област Варна", заяви Стоян Пасев.

В историческия парк ще има зона за конна езда, детски кътове с традиционни занимания и заведение за хранене, които ще предлагат древни специалитети, характерни за нашите земи.

В проекта участие са заявили и два китайски инвеститора. "Имахме запитвания от много фирми от чужбина, но предпочитаме Историческият парк да се ръководи от българи", подчертаха организаторите.

Своеобразна демоверсия на мащабния проект вече привлича туристите в село Неофит Рилски. В него могат да се видят възстановки на бита от халколита и неолита с характерните му особености. Изложени са и восъчни фигури на хора от онова време, които впечатляват със своята реалистичност.




Още по темата: общо новини по темата: 7
25.07.2019 »
21.06.2019 »
14.06.2019 »
06.06.2019 »
20.03.2019 »
17.01.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: